Broer en zus

Recent ontving ik vakblad Uitvaart, met daarin een prachtige recensie over Hoofdzaak. Wat me raakte, was dat de recensent (Daan Westerink, rouwdeskundige), de verhaallijn er uitpikte die voor mij erg belangrijk was en is: die van de broer en zus.
Mensen die Hoofdzaak gelezen hebben, hebben misschien gezien dat het boek is opgedragen aan mijn overleden broertje, Donny. In 1991 verongelukte hij op 17-jarige leeftijd. Ik heb geen andere broers of zussen, dus sindsdien moet ik het stellen zonder.
Je hoeft geen psycholoog te zijn om te begrijpen dat de broer-zus verhouding in mijn leven een grote rol speelt.

In Hoofdzaak is die verhouding een belangrijk thema. Isabel en David, de hoofdpersonen, zijn halfbroer en halfzus van elkaar. De manier waarop ze met elkaar omgaan, de onderlinge band, de problemen (ook met Lennette, de andere halfzus van David en volledig zus van Isabel), het is een afspiegeling van eigen ervaring en vooral van: hoe had ik het graag gehad. De verbondenheid tussen Isabel en David is er een waarvan ik nooit zal weten of ik die met mijn broertje in ons volwassen leven gehad zou hebben. Dat is een pijnpunt dat nooit weg zal gaan.
En David zelf, hij is niet 100% mijn broertje, maar heeft eigenschappen die hij ook had. De onbevangenheid, plezier in het leven, de onvoorwaardelijke liefde voor zijn zus.

Je schrijft wat je kent, zegt men weleens. Ik heb dat, deels onbewust, absoluut gedaan. Het verhaal mag dan fictie zijn, de psychologische laag is dat grotendeels niet.
Overigens is ook de ander centrale laag, over familieverhoudingen na een scheiding, over manipulerende moeders en fouten in het rechtssysteem, gebaseerd (helaas) op eigen ervaring. Inmiddels zijn er meerdere recensies die die lagen hebben opgepikt. En daar ben ik erg blij mee. Want Hoofdzaak mag dan in eerste instantie gewoon een lekkere pageturner zijn, het is meer dan dat.
Veel meer. Het is een deel uit mijn leven.

P.s. voor wie meer wil lezen over hoe ik omga met het verlies van mijn broertje, kan hier terecht.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.