Schiller en het ontstaan van een boek

In het jaar dat Hoofdzaak verscheen, was ik voor het eerst in Weimar in Duitsland. Ik ging een paar dagen alleen weg om tot rust te komen. Het was er heerlijk, in die prachtige, romantische stad van Goethe en Schiller. In die dagen ontdekte ik daar iets heel bijzonders waar ik het bestaan niet van kende. Iets waarvan ik op de terugweg in de trein dacht: ik moet hier een boek over schrijven. Ik ben in dat najaar teruggegaan voor meer research, en thuisgekomen met prachtige ideeën en stapels boeken.
Zoals dat in het leven gaat, kwam er vanalles tussen (twee nieuwe boeken bijvoorbeeld), maar deze week was het eindelijk zover: ik heb de stapels erbij gepakt, mijn eerste aantekeningen die ik destijds maakte, en ik ga beginnen!
Met deze blog ga ik jullie een beetje de weg laten volgen van dit boek, van research tot een hopelijk gepubliceerd eindresultaat.
Uiteraard kan ik niet alles verklappen, maar wel dit: het gaat een historisch mysterie worden dat zich in twee periodes afspeelt, met twee hoofdpersonages. De ene periode speelt zich af in 2008, met hoofdpersoon Johnny, een journaliste van begin twintig. De andere periode speelt zich af rond 1800 in Weimar, met als hoofdpersoon de vrouw van Friedrich Schiller: Charlotte.
Kleine waarschuwing: tijdens het schrijfproces verandert mijn idee soms, dus houdt niet al te veel vast aan wat ik je vertel…. 😉
Voor nu ga ik me verdiepen in brieven tussen Schiller en Charlotte. Ik ga de komende tijd zoveel mogelijk in hun huid, in hun stad en in hun tijd kruipen. Ik heb er zin in!

7 gedachten over “Schiller en het ontstaan van een boek”

 1. Wordt inderdaad heel anders, een fijne nieuwe uitdaging, en hopelijk lukt het om de liefde die ik voor historie heb, terug te laten komen in het verhaal… 🙂

  Beantwoorden
 2. Hallo Mariska, ik heb je nu pas leren kennen via Hebban nl. Volgen ga ik U zeker en in spanning wachten op het boek over Schiller en Charlotte. Mijn man en ikzelf zijn al verschillende keren naar Weimar op verlof geweest, in hotel en met de motorhome. Wij hebben de oude bibliotheek bezocht en spijtig genoeg is die dan afgebrand. De nieuwe , hebben we onder begeleiding, ook kunnen bezoeken en we beleven steeds de tijd van Goethe en Schiller. Ook zijn we geinteresseerd in componisten en dus het huis van Lizst stond ook op onze lijst. Dus geniet van de stad, met zijn historie en laat ons niet te lang wachten op het boek… Uw eerste drie boeken ga ik nu alvast lezen. Vriendelijke groetjes,
  Viviane uit Wetteren, Gent, gelegen in Belgie.

  Beantwoorden
  • Dag Viviane, hartelijk dank voor de reactie! Weimar is prachtig inderdaad. Ik ben ook in de bibliotheek geweest, zo mooi. En zo jammer dat door de brand veel vernietigd of beschadigd is. Ik vind het een heerlijke stad, de tijd van Schiller en Goethe een prachtige tijd. Ik hoop over een tijdje een mooi boek af te kunnen leveren, dat recht doet aan die mooie oude wereld… Hartelijke groet, Mariska

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.