Schiller komt weer tot leven

Momenteel schrijf ik, zoals je misschien weet als je me volgt op Social Media, een historisch mysterie/roman. Dit verhaal speelt zich af in zowel 1805 als in 2008. De lijn die zich afspeelt in 1805 beschrijft de laatste maanden van het leven van Friedrich Schiller, zijn vrouw Charlotte en zijn schoonzus Caroline. Daarnaast zit er een terugblik naar de zomer van 1788 in, de zomer waarin Friedrich, Charlotte en Caroline elkaar leren kennen en een intense tijd met elkaar beleven. Een tijd die uiteindelijk resulteert in het huwelijk tussen Fritz en Lotte, zoals Friedrich en Charlotte ook wel genoemd worden.

Het is voor mij een bijzondere ervaring om hieraan te schrijven, voor het eerst zijn mijn personages niet verzonnen. Het zijn mensen die echt bestaan hebben, en dat betekent dat ik trouw moet zijn aan de karakters van die personen zoals ze bij leven waren (voor zover we daar iets over weten). Natuurlijk is er een bepaalde vrijheid die je als schrijver mag nemen, maar die is in het geval van historische personen een stuk beperkter dan bij verzonnen personages.

Het ‘grappige’ is dat ik tijdens het schrijven steeds meer merk hoe bijzonder en mooi dit proces is. Bij elke pennenstreek worden de karakters levendiger en krijgen ze meer ziel. Ik zie bijna letterlijk Friedrich Schiller, de zussen Charlotte en Caroline, tot leven komen. Inclusief hun leuke en minder leuke kanten, inclusief de gevoelens die ze (mogelijk) gehad hebben, de problemen waar ze tegen aan liepen. En bij alles wat ik schrijf, vraag ik me af of ik voldoende recht doe aan de mensen die ze waren.

Ik voel me bevoorrecht dat ik dit mag doen, dat ik mensen die voor velen slechts een abstract deel van de geschiedenis zijn, terug mag halen. Dit is zelfs zo bijzonder om te doen, dat ik op dit moment denk dat ik nooit meer anders wil dan historische romans schrijven. Maar goed, nu loop ik op de zaken vooruit. Voorlopig beweeg ik me nog even aan het einde van de achttiende en aan het begin van de negentiende eeuw, in het deel van Duitsland dat we nu deelstaat Thuringen noemen. En mocht je denken, ik wil meer weten over die mensen, dan kan ik je dit artikel aanraden. Er is helaas verder niet zo veel te vinden over hem en de zusters in het Nederlands.
Maar heb geduld, over een tijdje kun je in mijn boek lezen over deze bijzondere man, én over de bijzondere lotgevallen van zijn schedel…. 😉 (waarover in een blog binnenkort meer, want dat is een héél bijzonder verhaal… )

De grote foto is een still uit de film die over de driehoeksverhouding tussen Schiller en de zusters is gemaakt: Die geliebtem Schwestern
Bron grote foto: https://www.berliner-zeitung.de/kultur/film/die-geliebten-schwestern-von-dominik-graf-revolution–privat-3119584

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.